banner.jpg, 49kB

Hastrmanská piva

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.4.4%

Pivo vařené z plzeňského sladu a žateckého chmele. Charakteristické je svou sladovou chutí s příjemným chmelovým dozníváním.
Získaná ocenění:
2. místo Jarní cena českých sládků (2008)

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.4.8%

Pro pivo vařené z plzeňského a karamelového sladu a žateckého chmele je typická plná chuť a větší hořkost, která se projevuje díky chmelení ve čtyřech dávkách.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, alc.5.5%

Díky souznění světlého hořkého a tmavého piva má toho pivo jedinečnou chuť. Plzeňský, mnichovský a barvící slad a žatecký chmel.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák tmavé, nefiltrované, alc.4.8%

Pivo vařené z plzeňského, mnichovského a karamelového sladu a žateckého chmele. Díky vyššímu podílu karamelového sladu má charakteristickou příchuť a příjemnou hořkost.
Získaná ocenění:
2. místo Slavnosti piva v Českých Budějovicích (2010)

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé pšeničné, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Ovocná chuť a světlejší barva... tím je charakteristické toto pivo vařené ze sladované pšenice a plzeňského sladu, chmelené červeným poloraným žateckým chmelem.
Získaná ocenění:
2. místo Jarní cena českých sládků (2009)
2. místo Jarní cena českých sládků (2010)
3. místo Jarní cena českých sládků (2011)
3. místo O nejlepší prázdninové pivo roku 2011
3. místo v soutěži o nejlepší Pohádkové pivo (2012)

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, alc.5.6%

Medový speciál má zlatožlutou až zlatohnědou barvu, dobrý říz a plnost. Vyznačuje se také vyrovnanou hořkostí a samozřejmě medovou příchutí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé ochucené, nefiltrované, alc.4.8%

Jedná se o ochucenou Hastrmanskou Dvanáctku. Sušené borůvky se do ní přidávají na dokreslení barvy piva a dodání neobvyklé chuti.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, alc.5.7%

Puškvorec obecný je známá léčivá bylina. Využívá se hlavné její kořen, který se dává i do tohoto piva. Jeho vliv na zdraví je všestranný. Působí příznivě na zažívací ústrojí, oslabenou imunitu, proti astmatu, apod.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.5.0%

Tento druh piva přišel na svět díky známému vídeňskému pivovarníkovi Antonu Dreherovi, který se svými kolegy již od roku 1840 experimentoval s technologiemi výroby piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.8%

Tento typ piva se vařil v dřívejších dobách jako poslední silné zimní pivo.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální tmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Alt je německý typ svrchně kvašeného piva, který je oblíbený hlavně v okolí Düsseldorfu. Výraz "alt" znamená "starý", což odkazuje na tradiční druh svrchně kvašeného piva. Nechává se uležet při teplotě těsně nad bodem mrazu po dobu 3 - 8 týdnů.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.3%

Märzen je u nás známý též jako březňák nebo pivo vařené pro pivní festival Oktoberfest. Název je také odvozen od zvyku vařit pivo nejpozději v březnu. Je to silné, spodně kvašené pivo se sladší chutí a příjemným dozníváním.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.0%

Pale Ale je typické anglické pivo, které vzniklo na konci 18. století. Jeho hořká chuť je specifická pro anglické chmely.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.7%

Pivo speciální světlé svchně kvašené. V dobách britského impéria žilo mnoho Britů na různých místech světa, přičemž jednou z největších kolonií byla Indie. Aby se zde lidem tolik nestýskalo po vlasti, britští pivovarníci jim vařili silné pivo Ale s výraznější chmelovou chutí, které mělo přečkat dlouhou plavbu.
Získaná ocenění:
2. místo Jarní cena českých sládků (2010)
1. místo Pohádkové pivo pro rok 2011 v Železné Rudě (2010)

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální tmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Stout je silné svrchně kvašené pivo anglo - irského původu. K jeho výrobě se používá pražený ječmen.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.5.0%

Novozélandské pivovarnictví bylo z části ovlivněno Velkou Británií. Dnešní obyvatelé Nového Zélandu prý dávají přednost ležákům před speciály. Jeden takový máte možnost ochutnat v našem podání.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Amber Ale se vaří ze směsi světlých a karamelových sladů přídavkem novozélandských chmelů. Původcem receptury je sládek, hostinský a odsouzený lupič pocházející z Anglie, který byl v době kolonií deportován na Nový Zéland.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.5%

Svatý Václav je odedávna patronem pivovarnictví. Nakuřované pivo je velmi populární v oblasti Bamberka.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, alc.5.5%

Jedná se o speciální svrchně kvašené pivo typu "Ale". Kořen puškvorce je zdravý a léčivý, puškvorcové pivo je známé také z pohádky o vodnících, kteří si na něm rádi pochutnávali.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální tmavé pšeničné, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Dunkles Weißbier je jeden z typů německých "weißbierů", které se vaří jako lehké nápoje k uhašení žízně. Tmavé varianty nejsou tak běžné, a i proto jsme ji zařadili do naší nabídky.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé ochucené, nefiltrované, alc.4.8%

Když má být něco svátečního, tak se i k výrobě musí přistoupit svátečně. Proto je pivo vařeno kombinací 5 druhů sladů s přídavkem medu, skořice a hřebíčku. Vyznačuje se vyrovnanou chutí a navozuje sváteční náladu právě díky zmíněným přídavkům. Je určen ke slavnostním příležitostem, chvilkám klidu a pohody...

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.8%

Bock je druh piva pocházející z Německa. Existuje více druhů, tento je zimní, vařený ku příležitosti vánočních svátků. Toto pivo je poměrně silné, vyznačuje se ale příjemnou sladovou chutí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo stolní světlé, nefiltrované, alc.1.5%

Hastrmánek je lehké světlé pivo, vařeno infuzně za použití pěti sladů a českých chmelů. Obsah objemového alkoholu je 1,5 %. Pivo je určeno k uhašení žízně především v letních měsících.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Žitné pivo není klasický výrobek českého pivovarnictví. Ve větší míře se vyrábí v Německu, Rakousku a třeba i USA. Jedná se tedy o pokus výroby tohoto piva u nás v minipivovárku. Základní receptura byla převzata z německého originálu a přizpůsobena možnostem výroby u nás.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.5%

Vídeňské červené pivo je typ rakouského ležáku, který jsme uvařili z vídeňského, bavorského a českého sladu. K zabarvení do červena je použit melanoidní slad. Výroba probíhala tzv. infúzí, díky tomu se vyrovnala plnost s lehkým chmelovým dozníváním a konečná chuť je velice příjemná.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.0%

Nakouřený pšeničný Hastrman je svrchně kvašené pivo vyrobené z pšeničného a nakuřovaného sladu. Tento typ piva má původ v severním Německu, avšak jeho nejznámější verzí je polské Grodziskie. Tato piva se vaří v rozmezí mezi 8° a 14°, naše je dvanáctistupňové podle poupravené receptury.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Skotsko je známé především výrobou whisky, přesto tu má i pivovarnictví hluboké kořeny. Skotská piva typu Ale se v porovnání s anglickými vyznačují vyšší plností a nižším chmelením z důvodu špatných podmínek pro pěstování chmele.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.7%

Již v roce 1612 osadníci na území Spojených států amerických založili první pivovar. Vlny imigrantů z Británie, Irska, Holandska a Německa s sebou přivezly lásku k pivu a založily mnoho dalších pivovarů.
Jedná se o svrchně kvašené pivo typu India Pale Ale, lehce načervenalé barvy, uvařené ze 4 druhů amerických chmelů
Získaná ocenění:
3. místo v návštěvnické anketě o nejlepší pivo 19. ročníku Nepomuckých pivních slavností (2011)
3. místo v soutěži o Pivo České republiky 2012 konané při Slavnostech piva v Českých Budějovicích

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, svrchně kvašené, alc.4.8%

Svrchně kvašené pšeničné pivo vařené z ječného sladu a sladované pšenice, chmele, koriandru a hořké pomerančové kůry. Výsledkem je příjemně lehké a osvěžující pivo.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé, nefiltrované, alc.4.8%

Je pravidlem, že každý pivovar vaří svá zimní a letní piva. Domácí pivovárek na Velkém Rybníku připravil verzi letního ležáku uvařeného z českého a bavorského sladu infuzním způsobem, kterého se využívá i u některých německých letních piv. Díky tomu se snadno a dobře pije.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.0%

Brown Ale je další pivo typu americký ale, které se v našem pivovárku uvařilo. Je pro něj charakteristická příjemná vůně a vyšší hořkost, jež pivu dodávají americké odrůdy chmele.
Získaná ocenění:
2. místo v soutěži o nejlepší Pohádkové pivo (2012)

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák tmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Porter je černé svrchně kvašené pivo s bohatou chutí praženého sladu a ovocným akcentem ve vůni. Jeho tradice sahá až do středověku, kdy se popíjel v říčních přístavech, odkud získal své jméno.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Toto pivo je v Americe známé jako Pub Wheat neboli Hospodské pšeničné. Je uvařené ze 3 sladů (Pale Ale, pšeničný a karamelový) a ze 3 druhů amerických chmelů. Výsledkem je ovocná chuť a příjemné chmelové doznívání.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé ochucené, nefiltrované, alc.4.8%

Sklepní pivo je vzpomínka na dávno minulé časy, kdy piva zrála v dubových sudech ve sklepích pivovarů. V dnešní době to již není možné, a tak byla během procesu vaření použita dubová kůra, aby onu speciální chuť napodobila.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, alc.7.0%

Každý pivovar má ve svém sortimentu pivo, kterým ozvláštní svou zimní nabídku, především na Vánoce. My jsme pro tuto příležitost uvařili polotmavého Velkorybnického dvojitého Hastrmana 17°, speciální pivo s výraznou sladovou chutí. alc. 7% pivo speciální polotmavé

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.6.0%

Staročeské bílé vánoční patří do kategorie pšeničných bocků a je to typický druh piva především pro zimní měsíce. Díky vyšší stupňovitosti je plnější a více vynikají chutě, kterými jsou charakteristická pšeničná piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

U.S.Ale je světlé pivo typu ale, vařené ze světlých a karamelových sladů, chmelené americkými chmely Amarillo a Cascade, které se vyznačuje ovocnými tóny v chuti a vyšší hořkostí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.5%

Stejně jako v létě, tak se i v zimě vaří speciální piva, která tak obohatí nabídku pivovarů. Za dlouhých chmurných večerů tak snad přijde k chuti i náš zimní speciál.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.8%

Pivo typu Bock se v Německu vaří již od 14. století. Je to silné pivo s výraznou sladovou chutí, které v zimním období zahřeje díky vyššímu obsahu alkoholu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Při výrobě tohoto piva byl použit žitný slad, který se přidává do těchto druhů piva v množství od 10 do 30 % na várku (narozdíl od německých žitných piv, kde podíl žitného sladu tvoří až 60 %). Chmelení, za použití amerických chmelů Amarillo a Cascade, je vyšší.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, alc.5.5%

Receptury z 16. století nemohly ještě počítat se světlým sladem, a tak tato piva mají červenohnědou až černou barvu. Výrazné sladové aroma a chuť je vykreslena díky vaření na tři rmuty.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé pšeničné, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.6.0%

Weizen Bock se vaříval již ve středověku, kdy v období půstu byl povoleným zdrojem energie, a tak i proto se pivu začalo říkat tekutý chléb. Jeho chuť je plnější, ale lehce nakyslá s ovocnými tóny.

© Velkorybnický Hastrmanmíchaný nápoj ze světlého výčepního piva a limonády s příchutí aloe vera, alc.2.0%

Aloe Bier vzniklo spojením lehkého nefiltrovaného piva a šťávy s příchutí aloe vera. Výsledkem je osvěžující netradiční chuť a nízký obsah alkoholu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, spodně i svrchně kvašené, alc.5.5%

Pivo Weipi kvasí nejdříve za pomoci kvasnic svrchního kvašení, které dají nápoji chuť esterů a nádech ovoce. Tyto kvasnice jsou následně nahrazeny kvasnicemi spodního kvašení, které dokreslí chuť ležáku. Výsledné pivo tedy nemá těžkost ležáku, ale není ani typickým svrchně kvašeným pivem.
Je to Weipi - \"něco mezi\".

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, spodně kvašené, alc.5.5%

Žitné pivo není klasický výrobek českého pivovarnictví. Ve větší míře se vyrábí v Německu, Rakousku a třeba i USA. Jedná se tedy o pokus výroby tohoto piva u nás v minipivovárku. Základní receptura byla převzata z německého originálu a přizpůsobena možnostem výroby u nás.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé ochucené, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Čajové pivo je vařené podle amerického receptu svrchně kvašených piv. Právě díky americkým chmelům v něm vyznívá citrusová chuť, kterou skvěle doplňuje výluh čaje. Toto pivo bylo uvařeno ku příležitosti 4. ročníku Čajomír festu neboli Festivalu čajové kultury.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.5%

Lager Premium je světlé pivo, jehož základní recept vznikl v minipivovarech v USA. Je chmelen jak americkými chmely, tak v USA populárním českým poloraným červeným chmelem.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální tmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

American Stout je pivo sytě černé barvy s hustou pěnou. Co se chuti týče, mírná kyselost je u něj přípustná, výraznější však jsou karamelové a čokoládové tóny a cítit je také typický citrusový až pryskyřičný charakter amerického chmele. Celkové vyznění je hořčejší než u irských obdob tohoto piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.5%

Tímto pivem rozšiřujeme naší nabídku piv vařených podle bavorských receptů. K výrobě se používaní neměcké slady ze sladovny Weyermann a originální německé chmele. Jedná se o typ piva Pils, který je v Bavorsku velmi oblíbený.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.0%

Tento tradiční anglický typ piva se vyznačuje zlatavou až granátovou barvou, nižším řízem a vyšší hořkostí. Do kategorie extra speciál bitter se řadí piva s objemovým alkoholem od 4,6% do 6,2%.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.8%

Toto pivo je další z řady amerických svrchně kvašených piv vařených v našem pivovárku. Je specifické vyšší hořkostí, které jsme dosáhli kombinací amerických chmelů, a jeho netradiční chuť je dokreslena 4 druhy sladů.
Získaná ocenění:
3.místo - V. Ústecký pivní jarmark (2015)

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.7%

Bohemia IPA vychází z tradic anglických a amerických piv typu IPA, vyniká tedy vyšší hořkostí i vyšším obsahem alkoholu. Rozdíl je ovšem v tom, že při výrobě byly použity jen české druhy sladů (plzeňského typu a karamalelový) a chmelů (Kazbek, Sládek a ŽPČ).

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

První nakuřovaná piva se začala vařit v Německu v okolí Bamberka, ale s růstem počtu minipivovarů v USA se tento druh piva dostal i do zámoří.
U.S. Nakouřený Ale je svrchně kvašený Ale polotmavé barvy, kde jsme kombinací sladů a amerických chmelů docílili zajímavé chuti, kterou jistě ocení nejen milovníci nakuřovaných piv.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6%

U.S. Oak IPA je další v sérii u nás vařených amerických India Pale Ale. Ani obohacení piva o dubovou kůru není žádnou novinkou - Sklepní ležák si díky tomu získal mnoho příznivců. Proto jsme se rozhodli pro spojení osvědčených receptur a vzniklo toto jedinečné svrchně kvašené pivo.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé řezané, nefiltrované, alc.5.0%

Polotmavá piva se vyrábějí několika metodami. Jedna z nich spočívá ve smíchání světlého a tmavého piva 1:1, tedy vytvoření piva řezaného. Světlé pivo bylo uvařeno speciálně pro tento účel a pro ozvláštnění jeho chuti se použilo studené chmelení americkým chmelem Citra. Smíchalo se s naším Tmavým ležákem, při jehož výrobě se používá pražený ječmen. Z těchto dvou druhů piv vzniklo chuťově zajímavé řezané pivo s názvem Mohykán.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Piva typu Kölsch se vaří v okolí Kolína nad Rýnem, od roku 1985 pod tímto názvem se dokonce smí vařit jen v administrativních hranicích města. Konkurenční pivo typu Alt jsme již uvařili, teď tedy přišel na řadu typ Kölsch pod naším vlastním názvem Velkorybnický Hölsch.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

Pro osvěžení během letních měsíců jsme uvařili Letního pšeničného kozlíčka s lehkou ovocnou chutí. Je to slabší pivo typu Weizenbock, které se na našem čepu objevilo již v několika podobách.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé pšeničné ochucené nefiltrované svrchně kvašené, alc.5.4%

Podzimní Wit Bier není nic jiného než podzimní verze již osvědčeného piva Wit Bier uvařeného jako třináctistupňové pivo. Podíl pšeničných sladů dosahuje 70% a k dochucení byla použita hořká pomerančová kůra a koriandr.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé ochucené nefiltrované, alc.4.8%

... A proč "retro"? Protože je pivo uvařeno na dva rmuty z plzeňského sladu, ale hlavně je chmeleno hlávkovým poloraným žateckým chmelem z velkorybnické a žatecké oblasti. Navíc byl při vaření použit výluh z dubové kůry pro napodobení speciální chuti, kterou pivo získá při zrání v dubových sudech.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6%

Další z řady amerických piv typu IPA je jedinečné svou hořkou chutí, kterou získalo díky silnému chmelení jediným druhem chmele, a to Citra (odtud označení Single Hop).

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální tmavé, nefiltrované, alc.5.4%

... bavorský Schwarzbier
Toto pivo spadá do kategorie Schwarzbier, ale protože naše legislativa toto označení nezná, řadíme ho mezi tmavé. Schwarzbier se vaří po celém světě, velmi běžný je v Bavorsku. V našem pivovárku je toto třetí z řady bavorských piv.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Jedná se o další pivo typu Ale z britských ostrovů, tentokrát konkrétně z Irska. Jeho chuť je poměrně sladová, speciální efekt dotváří pražený slad.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé pšeničné, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Sladovaná pšenice, plzeňský slad a žatecký chmel tvoří toho pivo, jehož už tak ovocná chuť typická pro pšeničná piva je podtržena chutí pomerančové kůry, která se do piva přidává během vaření.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé nefiltrované, dvakrát svrchně kvašené, alc.5.8%

Žíznivý vodník patří do kategorie silných belgických piv typu ale. Nazývá se dubbel, protože je dvakrát kvašený. Při originální výrobě probíhá druhé kvašení v lahvích, ale my jsme připravili jak pivo v lahvích, tak i čepované.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6%

U.S. IPA Sioux je pivo vařené podle originálního receptu amerického sládka. Zvláštností u tohoto piva je, že je chmeleno třemi druhy amerických chmelů, které jsou přidávány po dávkách každých 10 minut. Tím je vytvořena specifická hořkost.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé ochucené nefiltrované , alc.4.8%

Jedná se o ochucenou verzi naší Dvanáctky výtažkem z květu černého bezu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.3%

Mild znamená mírný či lehký a přesně takové je toto pivo. Jedná se o jedenáctku, která je chmelena méně než klasický Ale a navíc je zjemněna ovesnými vločkami. Použitá kombinace originálních anglických sladů a chmelů vybízí k dalšímu napití se tohoto piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Polotmavý bitter není zcela typická barevná varianta tohoto druhu piva. Inspirací byl původně anglický recept, který byl ale upraven pro naše podmínky. Speciální na tomto pivu je i to, že při vaření byl přidán pražený ječmen na dokreslení chuti, který se používá především u piv typu Stout.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.3%

Komančové byli rudoši, a tak i toho pivo musí mít zbarvení do červena. To získalo díky stejným sladům, které tvoří základ vídeňského červeného. Americké chmely a kvasinky svrchního kvašení dokreslily lahodnou chuť tohoto piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, alc.5.5%

Kouřový speciál je polotmavá verze již vyzkoušeného Svatováclavského nakuřovaného piva. Kouřový ho nazýváme proto, že je do něj přidáván nakuřovaný slad. Barvou i sypáním se toto pivo přibližuje bamberským typům kouřových piv.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Blond Ale je jeden z typů belgických piv vynikající lehkou chutí a jemnou chmelovou vůní. Vyrábět se začal na počátku 20. století jako reakce na stále populárnější světlé ležáky.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.7.0%

Toto sedmnácti stupňové pivo je poslední a nejsilnější z řady našich piv typu U.S. IPA. Sedící býk je pojmenované po významném náčelníkovi indiánského kmene Siouxů, který dokázal spojit několik dalších indiánských kmenů do slavné bitvy u Little Bighornu v roce 1876.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé nefiltrované, alc.5.4%

Australian Galaxy je pojmenováno po chmelu Galaxy, který se pěstuje výhradně v Austrálii. Díky němu pivo vyniká citrusovou a broskvovou vůní, lehkou a svěží chutí. Nejedná se ovšem o single hop - chmel Galaxy ideálně doplňuje Citra.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Starý Pale Ale je pivo vařené podle staré receptury. Pro autentickou chuť zrání v dubových sudech se do něj přidává výluh z dubové kůry a na dosycení hroznový cukr. Svou roli hraje i kombinace ječných a pšeničných sladů.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.4%

Sládkův singlehop, jak název napovídá, je chmelený výhradně chmelem Sládek, který je navíc v podobě sušených hlávek, nikoliv ve formě granulí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo výčepní světlé, nefiltrované, alc.3.8%

Výroční desítka byla uvařena ku příležitosti desátého výročí založení Domácího pivovárku Velký Rybník.

© Velkorybnický Hastrmanpivo výčepní světlé, nefiltrované, alc.3.8%

Především v letních měsících poslouží Hastrmanské výčepní k uhašení žízně bez velkého množství alkoholu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Belgické sezónní je pivo z kategorie Saison, jejíž název skutečně původně vznikl ze sezónnosti, protože se tato piva vařila zejména v létě. Je osvěžující, zlazožluté barvy, s jemným aroma, ale výraznou hořkostí díky silnému chmelení.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.8%

Virgil IPA je další IPA z naší americké řady, tentokrát chmelená převážně chmelem Amarillo, který byl vyšlechtěn firmou Virgil Gamache Farms v USA. Jeho vůně bývá popisována jako květinová, kořenitá a citrusová s výrazným pomerančovým aroma.

© Velkorybnický Hastrmanpivo, alc.5.8%

John Graves Simcoe byl prvním anglickým guvernérem v Kanadě, a to v dobách indiánských válek. Název Simcoe byl dán i americké odrůdě chmele, se kterým bylo uvařeno toto pivo. Vyznačuje se příjemnou hořkostí a lehce borovicovým aroma s citrusovými tóny.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Pšeničný kozlíček je pivo typu Weizenbock, které je oblíbené především v sousedním Bavorsku. Vyznačuje se lehkou a svěží chutí s ovocným nádechem a jemnou hořkostí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé ochucené, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6%

Jedná se o první naši IPU, která je uvařená s přídavkem žitného sladu, proto je nazvaná "rye" (anglicky žito). Navíc do ní byla přidána dubová kůra, kterou rádi napodobujeme zrání v dubových sudech.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.4.8%

Extra hořká Dvanáctka byla uvařená se sušeným hlávkovým chmelem z letošní sklizně, díky čemuž se vyznačuje vyšší hořkostí.

© Velkorybnický Hastrmanmíchaný nápoj ze světlého pšeničného piva a limonády s příchutí aloe vera, alc.2.2%

Aloe Weizen je nápoj namíchaný z pšeničného piva a limonády s příchutí aloe, díky čemuž je osvěžující a lehký. Svým malým obsahem alkoholu se skvěle hodí během horkých letních měsíců.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvaše, alc.5.8%

Pivo typu India Pale Ale není na Novém Zélandu zcela typické, raději zde vaří klasické ležáky. Na druhou stranu každý pivovar chce vyzkoušet něco netradičního, a tak i my jsme převzali jeden z takových receptů...

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.6%

IPA Šifra Enigma je další z naší řady piv chmelených netradičními australskými chmely. Enigma je výrazný chmel, který propůjčí pivu ovocné nádechy v chuti i vůni a skvěle se doplňuje s Citrou.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.5%

U.S. Pale Ale CTZ je pojmenovaný po směsi amerických chmelů - Columbus, Tomahawk a Zeus. Jedná se o hořké chmele, které propůjčují pivu výraznou hořkou chuť a příjemnou vůni.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, alc.5.4%

Sládkovo hořké je další z řady našich singlehopů s tradičním chmelem Sládek. Vyznačuje se vyváženou hořkostí a příjemným chmelovým aroma.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.8%

Belgický Wit je lehké pšeničné pivo, u kterého vedle ovocných chutí a vůní vyznívá také trochu výraznější kyselost, než je typické u pšenic bavorského typu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Spiced Belgian Ale, v překladu kořeněný belgický ale, je prokvašen dvěma druhy belgických kvasnic a uvařen s koriandrem a pomerančovou kůrou. Označení No. 91 nese proto, že se jedná o 91. pivo našeho pivovárku.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální polotmavé, nefiltrované, alc.5.6%

Mnichovský jantar byl uvařen výhradně z mnichovského sladu, který mu propůjčil jantarovou barvu.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.8%

93. druh piva uvařený v našem pivovárku je IPA chmelená sedmi druhy chmele, konkrétně CTZ (směs chmelů Columbus, Tomahawk a Zeus), Amarilo, Cascade, Citra a Simcoe, a ochucená dubovými chipsy macerovanými ve whiskey.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Tato svrchně kvašená třináctka vás okouzlí výraznou chutí, kterou získala díky čerstvě natrhanému chmelu značky Premiant.

© Velkorybnický Hastrmanpivo speciální světlé ochucené, svrchně kvašené, nefiltrované, alc.5.6%

Typ piva keller, tedy česky sklepní, je méně sycené, více hořčené, ve většině případů spodně kvašené pivo točené přímo z ležáckého tanku. My jsme chtěli zkusit něco méně tradičního, a tak jsme uvařili svrchně kvašenou variantu tohoto druhu piva.

© Velkorybnický Hastrmanpivo světlé speciální, nefiltrované, svrchně kvašené, alc.5.4%

Tento druh piva se začal vařit v Kalifornii v době zlaté horečky. Nebylo zde k dispozici žádné chlazení pro výrobu ležáku, a tak se použily kvasnice spodního kvašení na kvašení při teplotách typických pro svrchní kvašení. Díky tomu je mimo jiné v těchto pivech vyšší podíl esterů než v ležáckých typech.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé nefiltrované svrchně kvašené, alc.4.7%

Session IPA je netradiční druh piva, o kterém se říká, že vznikl pro dělníky v předválečné Anglii. Jedná se tedy o lehčí pracovní pivo, ale vařené stejnou technologií jako jinak silná a hořká piva typu IPA. Zůstala mu poměrně bohatá a vyvážená chmelová chuť, ale ani ve větším množství vás neskolí.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé nefiltrované svrchně kvašené, alc.4.9%

Letní IPA je hořčí svrchně kvašené pivo s menším obsahem alkoholu, díky čemuž se snadno pije během horkých letních dní.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé nefiltrované, svrchně kvašené, alc.4.9%

New England IPA je jedním z méně známých druhů piv typu India Pale Ale. Jedná se o poměrně lehkou a ovonou variantu, při vaření se do ní přidávají ovesné vločky.

© Velkorybnický Hastrmanpivo ležák světlé, nefiltrované, alc.4.8%

Hořká dvanáctka byla uvařena kombinací tří druhů sladů (plzeňského, mnichovského a vídeňského) a dvou aromatických odrůd chmelů (Sládek a ŽPČ), díky čemuž dosáhla 45 jednotek hořkosti.

Dnes točíme

Otevírací doba

Po: zavřeno
Út:  zavřeno
St:  14:00 - 20:00
Čt:  14:00 - 20:00
Pá: 14:00 - 20:00
So: 12:00 - 20:00
Ne: 12:00 - 18:00

Aktualizováno: 04.02.2019

minipivovary

© Velkorybnický Hastrman
Náhodný obrázek